GemeenschappelijkWonenDag 2025 en Week van het Wederkerig Wonen
Dit jaar valt de GemeenschappelijkWonenDag op zaterdag 17 mei.
De dag wordt georganiseerd door de landelijke organisaties VGW, LVGO 50+, GEN-NL, Cooplink en VrijCoop, in samenwerking met lokale woongemeenschappen.
Deuren open
Lokale woongemeenschappen zetten op die dag hun deuren open om meer zichtbaarheid te geven aan gemeenschappelijk wonen in al haar vormen.
De dag werd voor het eerst gehouden in 2009 en wordt inmiddels in meerdere Europese landen georganiseerd.
Wederkerig Wonen
LaCoTA en ZorgSaamWonen rekken net als vorig jaar de dag op naar een Week van het Wederkerig Wonen door in, en rond die week, diverse nieuwe blogs over het onderwerp te publiceren. De Week van het Wederkerig Wonen loopt van woensdag 14 mei tot en met dinsdag 20 mei. De traditionele GemeenschappelijkWonenDag op zaterdag is uiteraard het hoogtepunt.
Iedereen is welkom
Iedereen is welkom op de GemeenschappelijkWonenDag. De dag geeft belangstellenden de mogelijkheid een kijkje te nemen in een woongemeenschap. Niet in de laatste plaats zijn ook zeer welkom vertegenwoordigers van gemeenten, politieke partijen en woningcorporaties. Daar valt immers nog veel te winnen als het gaat om het (h)erkennen van de grote toegevoegde waarde dat Wederkerig Wonen op lokaal niveau kan hebben. Er kan ook nog veel verbeteren als het gaat om het faciliteren van (nieuwe) woongemeenschappen en nieuwe buurtinitiatieven die gericht zijn op Wederkerig Wonen.
En uiteraard zijn mensen die overwegen in een gemeenschappelijke woonvorm te gaan wonen zeer welkom. Evenals buurtbewoners, "buurtverbinders" en overige geïnteresseerden.
Draagvlak
Met een betere bekendheid ontstaat ook meer maatschappelijk draagvlak om nieuwe projecten te realiseren. Kijk voor woongemeenschappen die in 2024 meedoen, op de website van de GemeenschappelijkWonenDag. Hoe dichter bij de dag hoe langer de lijst van deelnemende projecten!
Meer varianten
Sinds 2009 zijn er steeds meer varianten van Gemeenschappelijk Wonen en Wederkerig Wonen bijgekomen. Voor sommige varianten hoef je niet eens te verhuizen; je doet het vanuit je eigen woning! Populair zijn projecten Hofjeswoningen, Gestippeld Wonen en Erfdelen. Relatief nieuw zijn Cirkelgroepen waaronder Voorzorgcirkels en Leefsamen-projecten. Cirkelgroepen zijn groepjes buurtbewoners die met elkaar afspreken serieus om te kijken naar elkaar. Dit draagt bij aan het opbouwen van een veilig en zorgzaam netwerk en daarnaast doet men vooral ook leuke dingen samen. Bijvoorbeeld samen wandelen, samen hobby’s doen en op gezette tijden elkaar ergens in de buurt ontmoeten. Het contact wordt meestal mede onderhouden door een groepsapp.
Community-care
Alle varianten van Gemeenschappelijk Wonen en Wederkerig Wonen dragen bij aan het versterken van persoonlijke netwerken. Die zijn noodzakelijk om langer zelfstandig en comfortabel te kunnen wonen. Het vermindert de druk op de formele zorg en dat is noodzakelijk om de zorg in Nederland betaalbaar te houden. Het draagt ook bij aan meer aandacht voor bijvoorbeeld de groeiende groep zorgbehoevende ouderen, en de groeiende groep mensen met Alzheimer (nu al 300.000).
Als mensen voldoende aandacht krijgen binnen hun bestaande netwerk en buurt, neemt eenzaamheid af en blijkt er vaak minder vraag naar professionele zorg.
Meer lezen
Buurtwoongroepen