Blog; BEELDBELLEN VIA EIGEN TV ZORGVRAGER

Coronacrisis De nieuwe minister van VWS, Ernst Kuipers, zet in op een beleid waarin preventie tegen het coronavirus nieuwe lockdowns moet voorkomen. De samenleving wordt weer open, vrij en blij.

Eenpersoonshuishoudens en eenzaamheid Nog steeds groeit het aantal eenpersoonshuishoudens en de vraag naar kleine betaalbare woningen. Dit alleen wonen heeft ook een keerzijde. Ongeveer 30% van de Nederlanders is eenzaam. Omgerekend naar de volwassen bevolking is dat iets meer dan 1 miljoen eenzame mensen! Naast eenzaamheid zijn er ook heel veel Nederlanders met een behoefte aan of een indicatie voor mantelzorg. Eenzaamheid en noodzaak voor mantelzorg spelen in zowel stedelijke omgevingen als in het buitengebied. Alleen wonen in bijvoorbeeld een eigen tiny house in het buitengebied maakt het niet altijd gemakkelijker om eenzaamheid op te lossen of mantelzorger te zijn. De afstanden zijn er vaak groter.

Beeldbellen via eigen TV Een grote winst van het coronatijdperk is dat beeldbellen voor heel veel mensen vertrouwd is geworden. Niet alleen in het werkverkeer, maar zeker ook in de familie- en de zorgcommunicatie. Het is ook ideaal voor wie klein woont, want je hebt er alleen een smartphone of tablet voor nodig. Wat echter wel lastig blijft is dat oudere senioren vaak nog niet vertrouwd zijn met het gebruik van deze mobiele apparaten. Voor hen komt er deze zomer een mooie oplossing op de Nederlandse markt: beeldbellen via de tv. LaCoTA is daar enthousiast over. En daar zijn verschillende redenen voor. Als de fijne motoriek achteruit gaat, wordt de bediening van kleinere mobiele apparaten moeilijker. Bevende handen (wat overigens zeker niet voor alle oudere senioren geldt maar wel veel voorkomt), artritis en verminderde doorbloeding maakt het lastiger om apparaten met een touchscreen te bedienen, omdat het scherm dan niet altijd goed op de aanrakingen reageert. Als de ogen bij het ouder worden achteruit gaan, is het moeilijker om de kleine letters en beelden op een mobieltje te lezen, ook bij uitvergroting daarvan. Omdat we steeds langer leven en gemiddeld 80-90 jaar oud worden, krijgen we met een seniorengroep te maken die de komende 15 tot 20 jaar voor uitdagingen kan zorgen. Niet alleen als het gaat om klein en betaalbaar wonen, maar ook in de digitale communicatie bij medische en sociale zorg en in het digitale contact met familie.

Beeldbellen Caremessenger.png

Oudere senioren kunnen vaak nog wel goed overweg met een tv en de eigen afstandsbediening. Zij brengen meer tijd door met televisie kijken dan welke andere groep dan ook. Minister Cony Helder, verantwoordelijk voor het beleid Langdurige Zorg, heeft recent gezegd dat beeldbellen niet meer weg te denken is in de zorgcommunicatie. LaCoTA heeft voor deze andere manier van beeldbellen een nieuwe versie van SchermVan gemaakt. Een versie bedoelt voor met name mantelzorgers en familieleden. Door hen goed te informeren en instrueren over beeldbellen via de tv kunnen zij op een heel eenvoudige manier eenzaamheid helpen doorbreken en ook op een gemakkelijke manier een deel van de mantelzorg doen.

SchermVan is gemakkelijk op te schalen met meer domotica, personenalarmering, alarmopvolging en zorgcommunicatie. En voor wie van de een op de andere dag mantelzorg moet organiseren voor een naaste, biedt SchermVan heel veel suggesties voor adequate en gespecialiseerde diensten die langer comfortabel wonen kunnen ondersteunen. Zie Demo

Deze blog is eerder geplaatst in Klein Wonen Magazine Editie nummer 16, blz 49 (juni 2022) Beeldbellen via eigen TV van de mantelzorgvrager.