Werk Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen overgedragen aan LaCoTA

Het werk van de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen is per juni 2011 overgedragen aan LaCoTA. Het bestuur van de Stichting WSB is ervan overtuigd dat het thema meervoudige bewoning van boerderijen in het bredere kader van LaCoTA beter tot zijn recht komt.

Langer Comfortabel en Zelfstandig Wonen in het BUITENGEBIED met comfort-tablet

Comfort en veiligheid via één app

Eén app waarmee een oneindig aantal slimme toepassingen met elkaar te combineren en te bedienen zijn. Geen losstaande oplossingen, maar een eenvoudig, intelligent, en betaalbaar netwerk waarin slimme apparaten samenwerken en onderling communiceren. Een goede oplossing voor het Internet der Dingen! Uw persoonlijke comfort en veiligheid worden hierin voorop gesteld. Op deze manier hopen we bij te dragen aan een betere kwaliteit van wonen, zorg en leven.

XScomfort

  • combineert alle merken slimme apparaten en cloud-diensten
  • vergroot uw slimme wereld oneindig
  • maak slimme oplossingen nog slimmer door ze samen te laten werken
  • is naadloos te integreren met o.a. het beeldbelplatform van Cubigo/Skype
  • heeft een hoogwaardige beveiliging
  • geeft uzelf, en of een mantelzorger/zorgaanbieder veilige controle over uw comfort.

Kijk verder op: Scherm van LaCoTA 

Te koop hoevewoning als onderdeel van carrehoeve "Domaine de Villers" te Beesel (Noord-Limburg)

Mooie hoevewoning met privé garage is onderdeel van de carrehoeve "Domaine de Villers". De luxe woning heeft 2 slaapkamers, ruime berging (eventueel te gebruiken als derde slaapkamer), moderne badkamer, woonkamer met open keuken en een bijkeuken.

Het geheel is volledig geïsoleerd, hoogwaardig afgewerkt waarbij veel aandacht is besteed aan de details en het is in authentieke stijl gebouwd. De kozijnen zijn uitgevoerd in hard hout met dubbele beglazing en grotendeels bijpassende roedes, de binnendeuren zijn paneeldeuren. De begane grond is nagenoeg geheel voorzien van vloerverwarming. Bij de entree van het complex, met video intercom, zijn de brievenbussen gesitueerd.

Meer info: http://www.funda.nl/koop/beesel/huis-48339711-waterloseweg-6-d

(Geplaatst: 26-3-2017)

Groen Wonen op ’t Eemgoed te Oosterwold

Oosterwold is het buitengebied tussen Almere en Zeewolde. Wanneer je via de A27 het Gooimeer oversteekt rij je er dwars doorheen. Het is 4.300 hectare groot, dat is ongeveer de helft van de gemeente Utrecht.

2OPEN en de drijvende krachten daarachter, Sant en Solange Ruyter, hebben deze plek uitgekozen om er een Dorpslandgoed te realiseren. “Anders en Actief Wonen” heeft de initiatiefnemers een jaar of vijf geleden leren kennen als gedreven vernieuwers. We hebben hen een aantal ideeën aangereikt over de ontwikkeling van buurgemeenschappen en nieuwe landgoederen. Met hun doorzettingsvermogen hebben zij dat nu vertaald in een concreet dorpslandgoed. Je woning staat er straks in een “ecobuurtschap”. Je leefomgeving bestaat uit (moes)tuinen, fruitgaarden, natuur, speel- en dierenweiden. Je buren zijn jong én oud. Gezinnen, stellen en singles. Mensen die het heerlijk en logisch vinden om betrokken te zijn bij hun leefomgeving.

Je kunt er al landgoedeigenaar zijn vanaf €125.000, vrij op naam.

Laat je inspireren op hun website: www.eemgoed.nl.

(Geplaatst: 26-3-2017)

Appartement (één van de vijf) in monumentale woonboerderij te Geesteren (Gelderland)

In één van de mooiste boerderijprojecten waarbij de Stichting WSB ooit betrokken was is een appartement te koop.

Het voorhuis van de boerderij maakt deel uit van een boerderij-complex waarvan de eerste beschrijving dateert uit 1473. Een aantal jaren geleden is het voorhuis door de huidige eigenaar met zeer veel liefde en oog voor detail onder Monumentenzorg gerestaureerd in de periode 2008-2011. Het oorspronkelijke boerderij complex bestaat uit vijf afzonderlijke wooneenheden. Hierdoor is het gevoel om op een boerenerf te wonen bijzonder groot. Deze manier van bewoning sluit aan bij de oorspronkelijke functie. Bij de restauratie zijn oude details zoals de gebinten, de schouw, de bedsteden en het raampje van de voormalige koestal prachtig bewaard gebleven. Zonder het historische karakter te schaden is het geheel van alle moderne gemakken voorzien zoals een moderne keuken en vloerverwarming op de benedenverdieping en 2 badkamers op de bovenverdieping

http://www.funda.nl/koop/geesteren-gld/huis-49738427-molenweg-16

(Bericht geplaatst 27-3-2017)

Nieuwe woongroep op boerenerfkavel te Breukelen

De initiatiefnemers willen op een boerenerfkavel een aantal levensloopbestendige woningen/appartementen realiseren. Om lang comfortabel te wonen zal gebruik gemaakt worden van moderne thuistechnologie met de mogelijkheid van beeldbelzorg (als dat wellicht ooit nodig zal zijn). De woningen zullen ook zeer energiezuinig zijn.
Het initiatief wil niet een eilandje naast de dorpskern zijn. De initiatiefnemers willen op het erf ook een ontmoetingsplek en dienstencentrumpje voor buurtbewoners. Voorkeur gaat uit naar senioren uit Breukelen of met een band met Breukelen.

 

Het project is bedoeld voor senioren die willen verhuizen naar een boerenerfkavel aan de rand van de gemeente Breukelen. Senioren die willen omzien naar elkaar en naar de buurt. Het streven is een mix van koop en huur. Initiatiefnemers zijn reeds in onderhandeling over aankoop kavel.


Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@andersenactiefwonen.nl


Bericht geplaatst 1-12-2016Popkensburg in Middelburg zoekt kandidaten voor de wachtlijst

 

Popkensburg1

Vereniging ’t Hof Popkensburg is een gemeenschap voor mannen , vrouwen en echtparen vanaf de leeftijd 55+. Er is weer plek op de wachtlijst en groep wil belangstel-enden graag uitnodigen om contact met hen op te nemen.

Hof Popkensburg is gelegen op een prachtig landgoed aan de rand van monumentenstad Middelburg. Met de fiets bent u in 15 minuten in het centrum van Middelburg. Ook de prachtige Zeeuwse stranden, pittoreske stadjes zoals Veere en Domburg en de boulevard van Vlissingen zijn gemakkelijk bereikbaar. Verschillende supermarkten zijn op 10 minuten fietsafstand. Er is een bushalte op loopafstand.

Er zijn 16 woningen, waarvan 2 in de voormalige boerenwoning. Er zijn 9 kleinere woningen (voor 1 persoon) en 7 grotere woningen (voor 2 personen). De oppervlakte van de woningen is 60-80 m2. In de boerenschuur zijn de gemeenschappelijke ruimten: een koffiekamer, wasserette, bijkeukens, werkplaats, bergingen en fietsenstalling. Er is veel groen om ons heen, met fruitbomen, vijvers en weilanden met schapen, paarden en herten.
De leeftijden van de huidige bewoners variëren van 58-85 jaar. Voor gasten hebben we een logeerhuisje.

Bent u geïnteresseerd, neem dan contact met de groep op. Informatie kunt u krijgen via secretaris Ria Dekkers tel: 0118 774801 en 06 10184650. Bezoekt u ook eens de website.

Woonserviceboerderij

 

Een woonserviceboerderij is een woonvoorziening voor mensen met een zorgindicatie. Het servicepakket is meestal gekoppeld aan een indicatie voor een Persoons Gebonden Budget (PGB). Nadruk ligt op het wonen. Dit in tegenstelling tot een zorgboerderij waar de nadruk ligt op dagbesteding.

 

Voorhuis woonboerderij Geinhoeve in Nieuwegein te koop

 

IMG_3895.jpgMet veel plezier wonen Jeanette Vaillant, Wim Roozenburg en Corta Wouda sinds 1989 in een woonboerderij aan de Nedereindseweg 28 in het voormalige dorp Jutphaas. In de afgelopen jaren is er veel veranderd: hun zonen zijn het huis uit en één medebewoonster is 5 jaar geleden overleden. Inmiddels zijn zij rond de 60 en willen zij graag op deze mooie plek samen met anderen oud worden. Zij willen een prettige woon- en leefmilieu creëren en vriendschappelijk en zorgzaam met elkaar omgaan terwijl de privacy gewaarborgd blijft. Op een ongedwongen, natuurlijke manier met elkaar te maken hebben en open staan voor onderlinge betrokkenheid en zorg als dat zich aandient. Zij willen waar mogelijk en gepast goederen met elkaar aanschaffen, delen en gebruiken.

Het voorhuis gelegen op het zuiden met een bruto vloeroppervlak van 230 m2, een bruto inhoud van 820 m3 en een tuin van 475m2 staat binnenkort te koop. Vraagprijs: €399.000,—.
De plannen liggen klaar; de definitieve invulling doen zij het liefst samen met de toekomstige bewoners. Belangstelling? Neem contact op: 030-6052481 of mail naar j.vaillant@xs4all.nl.

Initiatiefgroep kleinschalig woonproject "Vriendenerf" Gemeente Olst-Wijhe en omgeving (Overijssel)

Vriendenerf is een kleinschalig woonproject voor en door actieve 50+ers die bewust kiezen voor duurzaam wonen in zelfstandige units op een erf waar essentiële voorzieningen gedeeld kunnen worden; een combinatie van gezelligheid en onderlinge steun met de privacy van een eigen woning. Speerpunten zijn: kleinschalig zelfstandig wonen, duurzaam en energiezuinig, nieuwbouw ontwikkeld op basis van CPO, gemeenschappelijke voorzieningen zoals carport, wasruimte, ontmoetingsruimte, logeerruimtes, moestuin.
Meer info: http://www.vriendenerf.nl

Initiatiefgroep kleinschalig woonproject "Vriendenerf" Gemeente Olst-Wijhe en omgeving (Overijssel)
/netwerk-groen-wonen/wonen-van-senioren-op-boerderijen/initiatiefgroep-kleinschalig-woonproject-vriendenerf-gemeente-olst-wijhe-en-omgeving-overijssel/

Initiatief nieuwe woongemeenschap Anna Paulowna (Kop van Noord-Holland)

De belangrijkste vergunningen zijn binnen. Nu is voor de initiatiefgroep het moment gekomen om serieus naar partners te zoeken. Partners die het project mee willen invullen. Partners die financieel willen investeren.Die hun kwaliteiten willen inzetten, van het buitenleven houden en de uitdaging willen oppakken om er met elkaar een fantastische woon- en leefplek van te maken. Partners, die hechten aan privacy, maar ook de uitdaging van “samen” op willen pakken en zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen. Kortom partners, die de uitdaging willen oppakken om de vitaliteit en de mogelijkheden op het erf met elkaar te versterken. Een erf met perspectief, een plek waar je van gaat houden, een plek waar je met elkaar wilt leven en ooit oud wilt worden. Ook jonge mensen zijn welkom. Het is nu nog mogelijk om samen met uw vrienden of kennissen in te stappen.

De initiatiefgroep wil graag in contact komen met mensen, die geïnteresseerd zijn om deel te nemen in het project. Zowel actief meedoen als financieel. Er zijn verschillende opties: eigenaar worden van een deel, van een woning , mede eigenaar worden van het geheel en in beperkte mate huur. Mensen die het nu nog niet weten of het leven op erf Bouwlust perspectief biedt, maar wel willen verkennen zijn uiteraard ook welkom. Indien u op welke manier dan ook geïnteresseerd bent in het project “Bouwlust wordt Nieuw Bouwlust” dan wil de initiatiefgroep u graag ontmoeten, nader kennismaken en uiteraard van gedachten wisselen over het project.

Meer info: http://www.nieuwbouwlust.nl/

Initiatief nieuwe woongemeenschap Anna Paulowna (Kop van Noord-Holland)
/netwerk-groen-wonen/wonen-van-senioren-op-boerderijen/initiatief-nieuwe-woongemeenschap-anna-paulowna-kop-van-noord-holland/

Meervoudige bewoning boerderijen

De Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen (Stichting WSB) heeft zich sinds 2001 ingezet om meervoudige bewoning van boerderijen mogelijk te maken (met name door senioren en meergeneratieprojecten). Door een meervoudige woonbestemming ontstaat een optimalere benutting van schaarse woonkansen in het buitengebied. Ook het financieel draagvlak voor renovatie van gebouwen en erf wordt gunstiger bij een meervoudige woonbestemming.

Streekplannen en bestemmingsplannen maakten het streven van de Stichting WSB moeilijk haalbaar. Mede door de inzet van de Stichting WSB is er hier en daar bij gemeentes een positievere houding gekomen. Er zijn diverse voorbeeldprojecten gerealiseerd. En vooral de juridische vorm van "woonverening in een boerderij" wordt steeds vaker toegepast.

Een van de bekendste woonboerderijen voor senioren ligt in Sint Laurens niet ver van Middelburg. Op 't Hof Popkensburg wonen 20 senioren in de leeftijd van 51 tot 90 jaar.
De woongroep bestaat al bijna 25 jaar en heeft veel landelijke publiciteit gehad tijdens de jaren dat de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen landelijk aan de weg timmerde.
De woongroep houdt een korte wachtlijst bij van mensen die er zouden willen gaan wonen als er een (twee- of driekamer) appartement vrij komt.
Meer informatie kunt u krijgen bij de secretaris van de woonboerderij, 0118-618635.

Meervoudige bewoning boerderijen
/netwerk-groen-wonen/wonen-van-senioren-op-boerderijen/meervoudige-bewoning-boerderijen/

Samen ouder worden in een woongemeenschap

De SEV denkt dat gemeenschappelijk wonen in de toekomst een groter aandeel zal hebben in de woningmarkt. De Federatie Gemeenschappelijk Wonen gaat er van uit dat er nu al minstens duizend projecten gemeenschappelijk wonen zijn in Nederland.
Op verzoek van de SEV heeft de Federatie een aantal sprekende voorbeelden beschreven die de trend aangeven. O.a woongemeenschap De Kamp: boerderijwonen in Bunnik. De vier echtparen van 70 tot 77 jaar wonen er al 21 jaar.

Ook de andere voorbeeldprojecten laten zien hoe het gemeenschappelijk wonen van senioren kan worden ingevuld op verschillende manieren:
 ’t Vierschaar: centraal wonen in Apeldoorn. Dit project in een nieuwbouwwijk telt 58 bewoners van 1 tot 63 jaar;
 EcoVilla: gemeenschappelijk wonen met een ideaal. Een woonconcept waarin duurzaam en comfortabel leven worden samengebracht;
 Santosa: gestippeld wonen in Rotterdam. Zestien Surinaams-Javaanse ouderen wonen verspreid tussen de andere bewoners van een serviceflat die geen deel uitmaken van de woongroep.

Naast alle differentiatie die inmiddels is ontstaan, zijn er een paar algemene kenmerken.
Een kern van de groep is al bij de bouw betrokken. Als er een woning vrijkomt, heeft de groep recht op coöptatie. En er is sprake van gemeenschappelijke binnen- of buitenruimten die om gezamenlijk beheer vragen. Het vormen van woongemeenschappen kost misschien tijd in de aanloop naar het bouwproces, maar dan heb je ook wat duurzaam waardevols opgebouwd, zoals de voorbeelden in de brochure laten zien. Een vorm van investeren in sociaal kapitaal die in de toekomst zijn rendement zal afwerpen.

Eindredactie Wim Kromwijk; toen namens de Federatie Gemeenschappelijk Wonen, nu directeur Kenniscentrum Anders en Actief Wonen.

Exemplaren zijn voor € 4,-- te bestellen via http://www.sev.nl.

Samen ouder worden in een woongemeenschap
/netwerk-groen-wonen/wonen-van-senioren-op-boerderijen/samen-ouder-worden-een-woongemeenschap/