"SCHERM VAN" .....


"Scherm van" is een digitaal platform dat het leven voor iedereen comfortabeler, leuker en overzichtelijker maakt. "Scherm van" biedt eenvoudig en veilig toegang tot domotica, thuistechnologie, producten, diensten, (lokaal) nieuws en informatie. Daarnaast biedt het bij uitstek de mogelijkheid om (beeldbel)contacten aan te gaan en te onderhouden met familieleden, vrienden, buren maar ook met bijvoorbeeld vrijwilligers, mantelzorgers, (zorg)organisaties en dienstverleners.


HET IS GRATIS TE GEBRUIKEN

Voor iedereen die Langer Comfortabel wil Wonen. Ook voor buurten en voor mensen in het buitengebied.


NAAR EIGEN WENS IN TE RICHTEN

Het platform is naar eigen wens in te richten; dat kun je zelf doen of je kunt vragen of een vertrouwde kennis of mantelzorger dat voor je wil doen. Dat kan zelfs even tussendoor op opstand!

 

SLUIT U AAN

Sluit je aan bij Scherm van LaCoTA. Samen met Cubigo biedt Scherm van LaCoTA je een betrouwbaar platform waarmee je toegang krijgt tot allerlei kwaliteitsvolle producten, diensten, toepassingen en informatie die je helpen om Lang Comfortabel te Wonen. Dit aanbod is afgestemd op je persoonlijke wensen. Zorg je als mantelzorger voor een naaste, ook dan is het platform een uitstekende oplossing om je hierin te ondersteunen.

Meldt u gratis aan: https://app.cubigo.com/register  

Indien u al een account heeft kunt u ook hier inloggen. https://app.cubigo.com/login

 

ANDROID EN APPLE

Wilt u Cubigo (ook) gaan gebruiken op uw smartphone of tablet?

Installeer de Cubigo app voor Apple Ipad of Iphone via de App Store

Installeer de Cubigo app voor Android tablet of smartphone via de Google Playstore

 

WAAROM CUBIGO

Jij staat centraal: Een digitaal platform met enkel de essenties die voor jou belangrijk zijn.

Meer zelfregie: N

eem zelf volledige controle over je leven

Alles in één platform: Zorg, producten, diensten, … alles via Cubigo

Eenvoudig: Iedereen kan Cubigo gebruiken!

Veilig: Jouw gegevens veilig met respect voor jouw privacy

Overal beschikbaar: Beschikbaar op ieder toestel met internetverbinding.

 

SCHERM PER GEMEENTE

Al diverse gemeenten en organisaties hebben rechtstreeks met Cubigo afspraken gemaakt over specifieke info van/over de gemeente, de regio, zorgaanbieders of dienstverleners.

Kijk bijvoorbeeld op:

Het Scherm van Ede www.schermvanede.nl .

LaCoTA werkt op dit moment o.a aan het Scherm van ..... Harderwijk, Amersfoort, Baarn, Houten en Leusden.

Ook de volgende gemeenten zijn actief op het dienstenplatform van Cubigo / LaCoTA / XScomfort: 

 • Bergen
 • Kessel
 • Goes

Veel plaatselijke afdelingen van de ouderenbond KBO zijn actief op het dienstenplatform van Cubigo en dragen zo bij aan Langer Comfortabel Wonen met een Comfort-tablet.

Ook zijn er een aantal lokale zorgaanbieders actief op het platform:

 • Boxtel, Thuis Zorggroep Elde
 • Helmond, de Zorgboog
 • Leudal, Proteion
 • Sittard-Geleen, Zuyderland Thuiszorg 
 • Veldhoven, Zuidzorg 

Buurgemeenschappen

Steunpunten Mantelzorg

 • Bunnik: Mezzo (Community voor mantelzorgers)
 • Maastricht: Steunpunt Mantelzorg Zuid
 Beleefruimte / demowoning
 • Amersfoort: Living Lab Vathorst


Comfort en veiligheid via één app: XScomfort (nu als onderdeel van o.a het "Scherm van" en van het LaCoTA comfort-scherm)

Eén app waarmee een oneindig aantal slimme toepassingen met elkaar te combineren en te bedienen zijn. Geen losstaande oplossingen, maar een eenvoudig, intelligent, en betaalbaar netwerk waarin slimme apparaten samenwerken en onderling communiceren. Een goede oplossing voor het Internet der Dingen! Uw persoonlijke comfort en veiligheid worden hierin voorop gesteld. Op deze manier hopen we bij te dragen aan een betere kwaliteit van wonen, zorg en leven.

XScomfort

 • combineert alle merken slimme apparaten en cloud-diensten
 • vergroot uw slimme wereld oneindig
 • maak slimme oplossingen nog slimmer door ze samen te laten werken
 • is naadloos te integreren met o.a. het beeldbelplatform van Cubigo/Skype
 • heeft een hoogwaardige beveiliging
 • geeft uzelf, en of een mantelzorger/zorgaanbieder veilige controle over uw comfort.

MANTELZORGSLOT; elektronische voordeurslot gekoppeld (via bluetooth en wifi) aan smartphone en of Mantelzorgscherm.

Met behulp van een app is het mogelijk om op afstand virtuele sleutels aan te maken, te delen en beheren. Zo is een sleutelkluisje overbodig. Toegang tot uw woning is alleen beschikbaar voor de juiste persoon op het juiste moment. Tijd- en aanwezigheids-registratie geven online een helder overzicht in welke personen of diensten, wanneer toegang hebben gehad. Ideaal voor mantelzorgers, thuiszorg, wijkverpleging, huisarts en ambulancedienst!

Gemeentebrede doorbraaktrajecten Langer Comfortabel Wonen

LaCoTA heeft samen met partners een draaiboek uitgewerkt voor gemeentebrede doorbraaktrajecten Langer Comfortabel Wonen. Het streven is dat de gemeente een platform opricht waarin alle betrokken organisaties, waaronder woningcorporaties, met elkaar samenwerken aan een goed op elkaar afgestemde thuistechnologie waaronder beeldbelcommunicatie. Actieve buurtverbinders zijn van groot belang om senioren en mantelzorgers vertrouwd te maken met nieuwe technologie. Leren omgaan met een tablet is pas het begin!

Eén van de resultaten van een gemeentebreed doorbraaktraject kan zijn dat er binnen de gemeenten een beeldbelplatform komt met gemeentelijke informatie, dienstenaanbod, mantelzorgcommunicatie en beeldbelzorg.

Kijk als voorbeeld naar www.schermvanede.nl.  

Langer Comfortabel Wonen in Amersfoort, Ede en Harderwijk

LaCoTA heeft in 2016 een consulent geleverd voor de start van de uitvoering van gemeentebrede doorbraaktrajecten Langer Comfortabel Wonen in deze 3 gemeenten. Een van de resultaten van de gemeentebrede doorbraaktrajecten was het schrijven van een algemeen draaiboek met modulen die kunnen bijdragen aan Langer Comfortabel Wonen. Een aantal modulen is gericht op het monitoren van resultaten en effecten.

De oprichting van het Living Lab in de wijk Vathorst te Amersfoort is mede een resultaat voor het Gemeentebrede Doorbraaktraject in Amersfoort. De gemeente Ede heeft tijdens het traject gekozen voor een nieuw beeldbelplatform (Cubigo); waarna LaCoTA heeft gewerkt aan een integratie met een elektronisch voordeurslot, sensoren en overige domotica. In Harderwijk is tijdens het traject ervoor gekozen sleutelkluisjes te gaan vervangen door elektronische voordeursloten.

CAI JOURNAAL 7 - aandacht voor LaCoTA Comfort-pakket op MantelzorgScherm en Glasvezelnet.

www.youtube.com/watch?v=xn7QSfBBEks
6 jul. 2015 - Geüpload door BroadCommunications
 

LaCoTA Nutspakket heet nu Comfort-pakket

LaCoTA heeft gekozen voor deze naamswijziging om meer nadruk te leggen op:

 • thuistechnologie bij woningaanpassing
 • "beeldbelcommunicatie" bij mantelzorg
 • "beeldbelzorg" in de professionele zorg
 • brandalarm en personenalarmering
 • tablets als afstandsbediening voor het "Internet der Dingen" (bijvoorbeeld op afstand regelen van de thermostaat).

Maaltijden bestellen via LaCoTA Comfort-pakket

Bij Vers aan Tafel bestelt u eenvoudig en snel uw vriesverse maaltijden aan huis. U kunt op verschillende manieren uw bestelling plaatsen. Via het LaCoTA Comfort-pakket, de telefoon, per post of per e-mail.

U maakt een keuze uit het assortiment en geeft uw maaltijdbestelling door aan de klantenservice van Vers aan Tafel.

Uiterlijk vier werkdagen voor de bezorgdatum kunt u uw bestelling aan hen doorgeven. Is de vaste bezorgdag in uw woonplaats bijvoorbeeld woensdag, dan kunt u uiterlijk de vrijdag daarvoor uw maaltijden bestellen. Bent u niet meer op tijd? Dan is een spoedbestelling ook mogelijk. Vers aan Tafel selecteert dan samen met u een assortimentsdoos. Dit is een selectie maaltijden in verschillende thema's zoals Lekker Hollands, Vlees & Vis of de Buitenlandse keuken. Deze assortimentsdozen kunt u tot één dag van te voren telefonisch bestellen.

Bij Vers aan Tafel heeft u geen wekelijkse bestelverplichting, dat houdt in dat u altijd zelf bepaalt hoe vaak en wanneer u bestelt. Wel geldt er een minimale afname per bestelling van 6 stuks. U bestelt dus telkens minimaal 6, 12 of 18 maaltijden enzovoort. Soepen en desserts kunnen alleen samen met maaltijden besteld worden.

Wilt u uw bestelling annuleren? Dan kan dat kostenloos tot uiterlijk 1 dag voor de bezorgdatum. De annulering kunt u het beste telefonisch doorgeven aan de klantenservice van Vers aan Tafel.

NOS-Journaal besteedde aandacht aan inzet thuistechnologie in de zorg (28 maart 2017)

Bekijk het stukje journaal op https://youtu.be/00CQx6kQsBk

Door het tekort aan personeel in de gezondheidszorg moet anders worden gekeken naar de inzet van verpleging. Door middel van efficiënte zorgdomotica kan de inzet beter worden benut. Cicero Zorggroep in Limburg heeft met onder andere multisensoring van Verkerk Service Systemen hun zorgprocessen geoptimaliseerd wat besparing en efficiënter werken (meer tijd voor echte zorg) als grote voordeel heeft. Het NOS journaal maakte van dit gegeven een verslag.

De techniek die wordt getoond is van Verkerk Service Systemen. Dat is ook de leverancier van een van de type beeldbelplatforms waarop het LaCoTA Mantelzorgscherm draait.

Wat in een kamer in een verpleeghuis of verzorgingshuis georganiseerd kan worden lukt steeds vaker ook in de thuissituatie. Beeldbelzorg komt voor en inmiddels ook Ziekenhuiszorg-Thuis.

Beleefhuizen in Nederland

De gemeente Houten, woningcorporatie Viveste, welzijnsorganisatie VanHouten&co en zorgaanbieder Zorgspectrum ontwikkelen een Duurzaam Domotica Huis Houten. Een "beleefruimte" en demonstratieruimte. Het appartement op Het Rond wordt de plek waar inwoners van Houten (eenvoudige) woningaanpassingen, domoticatoepassingen en energiebespaarders kunnen zien, uitproberen en misschien zelfs wel kopen.

Er zijn in Nederland meer van dergelijke "beleefruimtes":

 1. Woning van Smart Homes          Eindhoven (bij Evoluon)

 2. Slimste Huis Alkmaar                  Alkmaar

 3. Huis van Heden                          Leeuwarden

 4. Beleefhuis Hoorn                        Hoorn

 5. LivingLab Hart van Vathorst       Amersfoort

 6. Slim Thuis huis                           Doetinchem

 7. Vivalib woonconcept                   Rotterdam

 8. Dementiehuis van de toekomst   Emmen

 9. Huis-van-morgen.nl                    Roosendaal (care innovation centre, ROC West Brabant, Kellebeek college)

 10. Mobiele versie Huis van morgen  Roosendaal

 11. Huisvanmorgen.nu                     Panningen

Sofies LEERREIS; een eerste introductie in Thuistechnologie

Sofies LEERREIS is een website die bijdraagt aan de ontwikkeling van Zorg en Technologie in het MBO onderwijs. In het project hebben vier onderwijsinstellingen, met begeleiding van Utrechtzorg, gezamenlijk het onderwijs- en examenmateriaal ontworpen en ontwikkeld voor de keuzedelen ‘Zorg en technologie’ en ‘Zorginnovaties en technologie’. Het doel van de samenwerking was het creëren van een gemeenschappelijke aanpak in relatie tot het beroepenveld. De website is ook een goede start voor iedereen die anderen iets willen uitleggen over nut en gebruik van thuistechnologie, comfort-tablets, internet der dingen en e-health.

Er is o.a. gefilmd in Hart van Vathorst te Alkmaar.

Kijk op: http://www.sofiesleerreis.nl

DIGITAAL HULPPLEIN

Overal in Nederland kun je cursussen volgen om vertrouwd te raken met computers en domotica. Je kunt ook naar een inloopspreekuur gaan. De beste aanbieders staan op de website van www.digitaalhulpplein.nl. Je krijgt er persoonlijke begeleiding. De trainer heeft tijd voor jouw vragen. En je gaat direct aan de slag.

Je kunt met de basisvaardigheden van internet en computers aan de slag. Of met een onderwerp dat nu voor jou belangrijk is zoals omgaan met social media.

Vul je postcode in en klik op 'zoek'.

Domotica-Ambassadeur

 

Voor de gemeenten Amersfoort, Ede en Harderwijk is LaCoTA een training Domotica-Ambassadeurs aan het ontwikkelen die past binnen ons Train de Trainertraject Thuistechnologie.

 

Bedoeling is bij woonconsumentenorganisaties (HCC, Mezzo, Mantelzorgnetwerken, ouderenbonden, wijkteams, Woonbond, Vereniging Eigen Huis, Rode Kruis, Humanitas, Zonnebloem, enz) Domotica-Ambassadeurs op te leiden. Zij kunnen daarna vanuit hun eigen organisatie stagiaires en Domotica-Brigadiers matchen om bij mensen thuis ondersteuning te bieden bij het vertrouwd worden met Thuistechnologie.