THUISTECHNOLOGIE (DOMOTICA)

Duurzaam Domotica Huis in de gemeente Houten

De gemeente Houten, woningcorporatie Viveste, welzijnsorganisatie VanHouten&co en zorgaanbieder Zorgspectrum ontwikkelen een Duurzaam Domotica Huis Houten. Een "beleefruimte" en demonstratieruimte. Het appartement op Het Rond wordt de plek waar inwoners van Houten (eenvoudige) woningaanpassingen, domoticatoepassingen en energiebespaarders kunnen zien, uitproberen en misschien zelfs wel kopen.

Er zijn in Nederland meer van dergelijke "beleefruimtes":

 1. Woning van Smart Homes          Eindhoven (bij Evoluon)

 2. Slimste Huis Alkmaar                  Alkmaar

 3. Huis van Heden                          Leeuwarden

 4. Beleefhuis Hoorn                        Hoorn

 5. LivingLab Hart van Vathorst       Amersfoort

 6. Slim Thuis huis                           Doetinchem

 7. Vivalib woonconcept                   Rotterdam

 8. Dementiehuis van de toekomst   Emmen

 9. Huis-van-morgen.nl                    Roosendaal (care innovation centre, ROC West Brabant, Kellebeek college)

 10. Mobiele versie Huis van morgen  Roosendaal

 11. Huisvanmorgen.nu                     Panningen

LaCoTA en Atrivé betrokken bij advies over vormgeving Duurzaam Domotica Huis in Houten

Op 8 februari 2017 organiseerde de EBU (Economic Board Utrecht) een provinciale bijeenkomst om twee ambities bij een te brengen; de inspanning van gemeenten om meer woningen levensloopflexibel te maken en om meer woningen energiezuiniger te maken.

Het werd een bijeenkomst die heel goed aansluit op het LaCoTA pleidooi voor gemeentebrede doorbraaktrajecten Langer Comfortabel Wonen. Samen met adviesbureau Atrivé heeft LaCoTA in de werksessie "Bewoners van bewust naar actief" belicht hoe de gemeente Houten het Duurzaam Domotica Huis effectiever kan inzetten voor een gemeentebrede voorlichtingscampagne.

Het verslag van de werksessie en ook die van de drie andere sessies (Nieuwegein, Bunnik en Amersfoort) kunt u nalezen op http://www.economicboardutrecht.nl/nieuws/nom-levensloopflexibel-een-kansrijke-combinatie  

Beleefruimte / Living Lab HART VAN VATHORST (Amersfoort)

Het appartement fungeert als leer-werkbedrijf van waaruit de dienstverlening wordt gecoördineerd in de wijk door MBO studenten van verschillende niveaus van het Zorg- en Welzijn college van ROC Midden Nederland en de Hogeschool Utrecht. Ook hebben deze studenten een rol bij het verschaffen van informatie aan belangstellende senioren inzake toepassingen die hen in de gelegenheid stellen langer comfortabel te wonen.

Het Living Lab, is een samenwerking van stichting Sprank, Accolade zorg, Quo Vadis, ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht, LaCoTA, Langer Zelfstandig Thuis Gooi en Eemland, Unica en Zorgpact Midden Nederland. Het Living Lab richt zich op de innovatieve ontwikkeling van zorg in de regio Amersfoort van en voor senioren, zorgvragers (met een meervoudige zorgvraag), mantelzorgers, vrijwilligers en leerlingen/studenten. Het is een gewoon appartement dat is ingericht als slimme woning met actuele (ICT) technische toepassingen op het gebied van zorgdomotica, telecomtechniek en E-health.

LaCoTA Comfort-pakket voor Langer Comfortabel Wonen

LaCoTA heeft een samenhangend pakket thuistechnologie bijeengebracht in één MantelzorgProgramma: het "Comfort-pakket". Het Comfort-pakket is beschikbaar via het robuuste MantelzorgScherm maar ook op tablet. Het Comfort-pakket bestaat uit zes onderdelen.

 • Internettoegang tot het pakket
 • Communicatie (beeldbellen, beeldbelzorg, gewoon telefoneren)
 • Mantelzorg
 • Huisautomatisering (sociale alarmering, professionele zorgoproep, e-slot aansturing, domotica, thermostaatknoppen aansturen vanuit tablet)
 • Dienstverlening (boodschappenservice, maaltijdservice, klussendiensten)
 • Zorg / E-health

Het LaCoTA Comfort-pakket draagt niet alleen bij aan prettiger wonen. Het maakt ook de communicatie voor Mantelzorgers een stuk gemakkkelijk.  

MAAK (TIJDELIJK) VAN UW WONING EEN MANTELZORGWONING

Barli bv ontwerpt, bouwt en levert op maat gemaakte units die geplaatst kunnen worden aan een bestaande woning. Zo kan er bijvoorbeeld een gelijkvloerse badkamer en/of slaapkamer gerealiseerd worden.

Wie voor een hulpbehoevend familielid een mantelzorgwoning in de tuin wil plaatsen of laten bouwen, hoeft daarvoor meestal geen vergunning meer aan te vragen. Ook voor verbouwing van garage of schuur tot mantelzorgwoning is meestal geen vergunning meer nodig. Enige eis is dat een hulpbehoevende daadwerkelijk in de woning komt wonen.

Barli kan u hier meer over vertellen. Zij kunnen u eventueel ook van dienst zijn bij het aanvragen van subsidies.

Er zijn ook appartementen die u kunt leasen.
Zie bijgevoegde brochure voor meer info.

QuoVadis Nederland (QVN)

"QuoVadis Nederland (QVN) zorgt voor implementaties van hulpmiddelen voor het compenseren van lichamelijke, cognitieve en spraak handicaps, waarbij de MENS centraal staat." De klanten van QVN zijn in eerste instantie personen met een lichamelijke, cognitieve, spraak- en/of ouderdomshandicap, maar ook de verstrekkers, adviseurs en verzekeraars/ financierders van deze gebruikers. QVN gebruikt de techniek als ondersteunend middel om de (gehandicapte) mens in staat te stellen met meer gemak en plezier door het leven te gaan.